Személyi jövedelemadó 1%-a

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek külön törvény szabályai szerint rendelkezzenek a jövedelemadójuk 1 százalékáról, így adójuk ezen része az általuk megjelölt civil kedvezményezetthez kerülhet.

Ha Ön nem rendelkezik befizetett adója 1%-áról, az elveszett számunkra, pedig önnek semmibe sem kerül.

Fontos kiemelni, hogy amennyiben valaki nem rendelkezik az 1%-ról, adójának ez a része a költségvetésben marad, azaz ezt az összeget az állam a költségvetési törvényben leírtak szerint költi el.

A rendelkezés nem kötelező, de aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak rendelkező nyilatkozatot kell adnia.

rendelkező nyilatkozat - Kattintson ide!

Alapítványunk a befolyt összegből az alapfokú művészeti iskola művészetoktatási tevékenységét támogatja.
A rászoruló tanulókat a kötelező tandíj megfizetésében segíti, valamint az oktatáshoz szükséges anyagok, eszközök beszerzését könnyíti meg.
Megszűnt a normatív támogatás, az átalakuló közoktatási rendszerben a művészeti iskola kiegészítő finanszírozása az eddigi kiemelkedő munka folytatásának feltétele.

Amennyiben Ön vagy munkáltatója támogatná alapítványunkon keresztül a gyermekek oktatását, (átutaláshoz bankszámlaszámunk: 51700265-11114671)
vagy e témában egyéb kérdése, ötlete van, érdeklődhet:
Körömi Gábortól a +36 1 278 2782 telefonszámon (készpénz átutalási sárga postai utalványt is kérhet)
vagy
E-mail: info@isoart.hu
Csendes Imre (+36 1 278 2756, +36 30 9407734)
a kuratórium elnöke

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni?

1) Nyomtassa ki az itt letölthető pdf fájlt, majd vágja körbe, és tegye borítékba a rendelkező nyilatkozatot! (Ez az univerzális megoldás, mindig – minden kereső esetén alkalmazható. Nincs az a “kevés” bér, mely ne adózna, tehát a legkevesebb bér adójának is van 1%-a. Nekünk számít a 100 vagy 1000 forint is. Rendelkezzék!)

Alkalmazhatja akkor is, ha a NAV készíti el adóbevallását!

A borítékra írja rá saját nevét, saját adóazonosító számát, esetleg állandó, bejelentett lakcímét.

Zárja le a borítékot, és írja alá a ragasztáson átnyúlóan.

VIDEO segítség itt

A borítékot postán vagy személyesen juttassa el valamely NAV irodához május 20-ig.

Ha akarja, leadhatja a borítékot nálunk (Csendes Imre +36 30 940 7734), vagy a Művészeti iskolában (Nagy Imre ÁMK AMI – Simon Bolivár sétány 4-8. / Körömi Gábor 278 2782), esetleg a “művészetis” tanárnál május 10-ig legkésőbb (előbb bármikor, sosincs túl korán 🙂!
Az így összegyűlt borítékokat mi visszük el a NAV-hoz.

2) Ha az Ön 2018. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója vagy a NAV számolja ki, akkor használja a letölthető rendelkező nyilatkozatot! melyet átad munkáltatójának vagy a NAV-nak az 1. pontnak megfelelő kis borítékba zárva!

Rendelkezése így, az adóbevallástól, ill. a munkáltatói adóelszámolástól függetlenül is érvényes. Nyugodtan eljárhat az 1)-es pont szerint ebben az esetben is!

3) Ha Ön rendelkezik ügyfélkapuval, és az ABEV számítógépes programmal tölti ki adóbevallását, majd ügyfélkapun küldi be:

Töltse ki a 18EGYSZA jelű nyomtatványt  az IsoArt Alapítvány adószámával:
18089697-1-43

Alkalmazhatja akkor is, ha a NAV készíti el adóbevallását, de Ön rendelkezik ügyfélkapuval

(Nem kell kisborítékot használni, sem a mellékelt nyilatkozatot.)

2008. évtől új szabály, hogy a rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz.

 

Amennyiben tehát az előzőekben leírtak szerint nem rendelkezett (sem a bevallás részeként, sem a bevallással együtt beküldött borítékban, sem a munkáltató útján) lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatot egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen juttassa el az adóhatósághoz. {Amint az 1)-es pontban leírtuk}

Erre május 20-ig van lehetősége, függetlenül attól, hogy az adóbevallását esetlegesen február 25-ig be kell adnia.

rendelkező nyilatkozat - Kattintson ide!

 

 

Ki rendelkezhet?

Bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást vagy egyszerűsített bevallást ad (hiszen már a minimálbér is adózik), illetve adókötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti, jogosult az adójának 1 százalékáról rendelkezni.
Azaz a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni, ha az említett tevékenységből vagy más jogcímen szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet.

Az 1% alapját csak a ténylegesen határidőben megfizetett adó képezi.
Mivel az összevont adóalapba tartozó jövedelmekből a kifizetők, munkáltatók jellemzően levonják az adóelőleget, így a magánszemélyek többségének az év végén nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Abban az esetben, ha az évközben a magánszemélytől levont adóelőleg eléri vagy meghaladja a ténylegesen fizetendő adó összegét, az adót a magánszemély határidőre megfizette.

2008. évtől új szabály, hogy a rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz.
Amennyiben tehát az előzőekben leírtak szerint nem rendelkezett (sem a bevallás részeként, sem a bevallással együtt beküldött borítékban, sem a munkáltató útján) lehetősége van arra, hogy a rendelkező nyilatkozatokat egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen juttassa el az adóhatósághoz.
Erre május 20-ig van lehetősége, függetlenül attól, hogy az adóbevallását esetlegesen február 25-ig be kell adnia.

Mikor érvénytelen a rendelkezés?

Érvénytelen a rendelkezés, ha

  • a nyilatkozat a kedvezményezett adószámát nem tartalmazza, illetve az nem pontos, nem olvasható, vagy;
  • egy rendelkező két beküldött rendelkező nyilatkozata esetén mindkét nyilatkozat ugyanazon kedvezményezetti körbe tartozó két szervezetet jelöl (például: két alapítvány), vagy;
  • a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékon nem szerepel a magánszemély adóazonosító jele, illetve az nincs lezárva, vagy;
  • a rendelkező magánszemély a munkáltatónak átadott lezárt borítékot annak ragasztási felületére átnyúlóan nem írta alá, vagy;
  • a magánszemély az adóját határidőig nem fizette meg.

90 065 Ft adó 1% rendelkezés érkezett az IsoArt Alapítvány javára!Kevés a működéshez :(

Támogassa alapítványunkat! Bővebben ide kattintva olvashat.

Adományokat bankszámlánkra is örömmel fogadunk, akár néhány ezer forint is segít: 51700265-11114671

Köszönjük a feliratkozást!